Cremeren

De mogelijkheden bij een crematie

In Nederland kiest ongeveer 65% van de mensen voor een crematie. Cremeren is meestal goedkoper dan begraven, dit komt doordat u niet te maken heeft met onderhoudskosten voor een graf. De as hoeft niet bij elkaar te blijven. Zo kunnen alle kinderen bijvoorbeeld een as sieraad krijgen of kan een deel van de as verstrooid worden op een geliefde plek en een ander deel thuis worden bewaard.
 

   

Een crematie, hoe werkt dat?

Het cremeren vindt altijd plaats op dezelfde dag als de uitvaart. Na de afscheidsdienst gaat de overledene naar de ovenruimte. Steeds vaker bieden crematoria de mogelijkheid aan nabestaanden om mee te lopen naar deze ruimte. Ook kunt u vaak bij de invoer in de oven zijn. We kunnen u daarover informeren. De crematie duurt ongeveer 90 minuten. De as blijft een maand bij het crematorium. Dat is een wettelijke bepaling. In die tijd kunt u bedenken wat u  met de as zou willen doen.
 

Waar vindt de afscheidsdienst van een crematie plaats?

Er zijn heel veel mogelijkheden. De meeste mensen maken gebruik van de aula van het crematorium. Maar steeds vaker vindt een afscheid thuis plaats. Of op een locatie die goed bij de overledene past. Bijvoorbeeld de kantine van de voetbalclub. Of een restaurant. Wij kennen veel locaties en helpen u graag met het vinden van een passende ruimte.
 

Wat mag ik doen met de as?

Er zijn talloze mogelijkheden. Een kleine opsomming:

  • Een herinneringshoekje maken in huis, met een mooie urn waar de as in wordt bewaard
  • Uitstrooien op zee/vanuit de lucht/op een veld bij het crematorium of de begraafplaats
  • Bijzetten in een graf
  • Uit de as een boom laten groeien
  • Een asmonument in de tuin
  • Een kunstwerk met as erin verwerkt
  • Een as sieraadWe kunnen u van allerlei informatie voorzien en denken graag met u mee. Ook verzorgen wij als u dat wilt een kleine bijeenkomsten als de as wordt bijgezet in een urnenmuur of een graf.

 

Kosten van cremeren

Als er geen afscheidsdienst is, of als deze op een andere locatie plaatsvindt, kunt u kiezen voor een zogenaamde technische crematie. Als u als nabestaande niet meegaat naar het crematorium, zijn de kosten lager dan gewoonlijk. Het cremeren vindt over het algemeen plaats op een tijdstip dat voor het crematorium minder druk is: vroeg in de ochtend, over later in de middag. Een crematorium berekent de volgende kosten:

Cremeren:
De kosten voor het cremeren. Er zijn twee tarieven, een voor een ‘technische crematie’ zonder aanwezigheid van nabestaanden, en een voor een crematie waarbij het afscheid bij het crematorium plaatsvindt.

Basis asbestemming:
Na de crematie wordt de as zodanig verwerkt dat deze uit ongeveer even grote deeltjes bestaat. Dit proces vindt altijd plaats en zorgt ervoor dat u de as kunt uitstrooien, in een sieraad kunt stoppen of wat u ook wilt.

Andere kosten:
Sommige crematoria rekenen een bedrag voor het afhalen van de as of het splitsen van as (als u bijvoorbeeld een deel apart wilt hebben voor een sieraad). 
 

 Kosten van een crematie in Amsterdam

 De vier crematoria in Amsterdam

Vraag een offerte aan

Wilt u meer informatie?

Via dit formulier kunt u contact met ons opnemen. Wij zullen u zo spoedig mogelijk te woord staan.