Dag van de uitvaart

Dag van de uitvaart

Na alle voorbereidingen is het zover. De dag van het definitief afscheid is aangebroken. Wat wel blijft is de herinnering, vandaag begint u met de eerste nieuwe herinneringen. Alles wat we zorgvuldig met elkaar hebben besproken en voorbereid, komt nu bij elkaar. Onze uitvaartverzorger houdt de regie in handen en is er voor u. Indien nodig zal er ook een uitvaartassistent aanwezig zijn, vanwege de locatie of het aantal genodigden, om alles op rolletjes te laten lopen. Zo kunt u de organisatie loslaten en bezig zijn met waar het echt om draait: afscheid nemen.
 

 

Voor aanvang van het afscheid

De rouwauto (of  een ander vervoermiddel) komt op de afgesproken tijd voorrijden bij u thuis of op de locatie. De uitvaartleider is daarbij aanwezig. Aangekomen op de locatie van het afscheid kunt u ervoor kiezen om de overledene zelf binnen te dragen of dit aan ons over te laten. We begeleiden u en uw naasten naar de familiekamer. De andere genodigden gaan naar de ontvangruimte. Daar kunnen zij het condoleanceregister alvast tekenen.

Soms kunt u, voor aanvang van de dienst, nog afscheid nemen van de overledene en gezamenlijk de kist sluiten. En uiteraard kunt u kijken in de zaal of wij alles naar wens hebben ingericht. Natuurlijk kan de kist ook open blijven, zodat iedereen afscheid kan nemen.
 

De afscheidsdienst

Onze uitvaartleider neemt het draaiboek, dat we met u hebben samengesteld, van tevoren altijd door met de aulamedewerker. We checken dan ook nog een keer de muziek en/of het beeld. Zo kunnen er tijdens het afscheid geen verrassingen zijn.

Bij het afscheid wisselen sprekers en muziek elkaar af. Wellicht hebben we ook een ritueel bedacht dat past bij de overledene.

Aan het eind van de dienst nemen de genodigden vaak als eerste afscheid, zij gaan dan naar de condoleanceruimte. U heeft vervolgens met uw naasten nog een laatste moment bij de overledene. Mogelijk sluit u op dat moment de kist of laat u de kist aan het zicht onttrekken. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf als eerste de zaal te verlaten.
 

Grafgang

Bij een begrafenis loopt de stoet van de aula naar het graf. U kunt de overledene begeleiden met een rijdende baar of zelf dragen. Wij geven u altijd goed aan hoe u dit doet. Het is ook mogelijk om hiervoor professionele dragers in te huren. Bij het graf wordt meestal nog iets gezegd of er is een gebed of gedicht. Vervolgens laten we de kist dalen. Daarna neemt iedereen afscheid, soms met een schepje zand, een bloem of bloemblaadjes. Het kan ook mooi zijn om symbolisch duiven of vlinders los te laten.
 

Kerkdienst

Is de overledene gelovig, dan kan er een kerkdienst zijn. Deze kan in de kerk plaatsvinden met aansluitend een afscheid op de begraafplaats of in de aula van het crematorium. Het is ook mogelijk om alleen een kerkdienst te houden en vervolgens bij de begraafplaats direct te begraven. Ook kan de dienst plaatsvinden in de aula in plaats van in de kerk. Bij een kerkdienst bespreekt de voorganger het programma van de dienst met u.

Onyx houdt contact met de voorganger en ondersteunt u bij de zaken die eromheen spelen. Zoals het maken van een liturgie en het zorgen voor schragen waarop de kist in de kerk kan staan. Ook zorgen wij voor planning, zodat de dienst, begrafenis of crematie en een eventuele condoleance naadloos op elkaar aansluiten.
 

Muziek en beeld

Veel crematoria, en sommige begraafplaatsen, hebben een online muziekboek. Als de muziek die u wilt horen daarin staat, hoeft u deze niet apart aan te leveren. Staat deze er niet in, of heeft de locatie geen muziekboek, dan moeten we de muziek zelf verzorgen. Wij helpen u daarbij.

Steeds vaker laten nabestaanden foto’s of filmpjes zien bij het afscheid. Wij zullen u precies aangeven hoe we deze moeten aanleveren bij de locatie van uw keuze. Natuurlijk hebben wij ook contacten die een presentatie voor u in elkaar kunnen zetten.
 

Sprekers

Het is handig om aan sprekers door te geven hoeveel tijd zij krijgen voor hun speech. Zo voorkomen we dat de dienst veel langer duurt dan van tevoren bedacht. Wij kunnen de sprekers voor u introduceren. En als u dat wilt, vragen wij in de genodigdenruimte of er nog mensen zijn die willen speechen.

 

Fotografie en opname dienst

Foto’s maken bij de dienst. We doen het wel bij een bruiloft, maar nog niet zo vaak bij een uitvaart. Toch kan het een waardevolle toevoeging zijn. U kunt aan de hand van de foto’s herinneringen ophalen. Zijn er kleine kinderen in het spel? Zij kunnen later door middel van de foto's een beter beeld krijgen van de uitvaart. Of heeft een belangrijke naaste dementie? Door de foto’s kan diegene zich telkens weer herinneren dat hij/zij bij de uitvaart aanwezig was en hoe het was. Wij hebben contact met verschillende uitvaartfotografen. Zij doen hun werk zo onzichtbaar mogelijk zodat het afscheid niet verstoord wordt.

Ook is het vaak mogelijk om een geluids- of beeldopname te laten maken van de dienst. Soms ook kan een livestream worden opgezet. Nabestaanden in het buitenland kunnen dan meekijken tijdens de dienst.
 

Condoleance en catering

Na de afscheidsdienst willen de genodigden graag hun medeleven aan u laten blijken, dat kan tijdens de condoleancebijeenkomst. U kunt hiervoor in een rij gaan staan of vrijelijk rondlopen in de ruimte waarbij u zelf mensen aanspreekt. Dit laatste kunnen wij ook voor u melden aan het eind van het afscheid.

‘Géén kleffe plak cake’ horen wij vaak. Nu is de cake allang niet meer klef en vaak van een hele goede banketbakker. Maar de mogelijkheden zijn tegenwoordig groot. Van een kopje koffie met een koekje tot een high tea. Van een lunch met eenvoudige broodjes tot een borrel met bitterballen of amuses.

Op sommige locaties kunt u ook zelf de catering verzorgen of inhuren. Wij hebben voor zowel het eenvoudige als luxe segment contact met diverse cateraars, foodtrucks en oestermannen.
 

>> Vraag een offerte aan

Wilt u meer informatie?

Via dit formulier kunt u contact met ons opnemen. Wij zullen u zo spoedig mogelijk te woord staan.