We krijgen bij Onyx Uitvaart veel vragen over uitvaartverzekeringen. Daarom zetten we de 7 meest gestelde vragen over een uitvaartverzekering op een rij.

1. Wie voert de uitvaart uit als ik een uitvaartverzekering heb?

U bent vrij om zelf een uitvaartondernemer te kiezen. Onyx werkt samen met alle verzekeraars. U hoeft dus niet het telefoonnummer bovenaan de polis te bellen. Het kan u zelfs geld schelen als u het nummer níet belt. Dit komt doordat verzekeringsmaatschappijen samenwerken met uitvaartondernemingen die soms hogere prijzen dan gemiddeld rekenen. Wij zullen altijd voor u kijken wat voor u wijsheid is en u goed informeren.

2. Wat is een naturaverzekering?

Een natura uitvaartverzekering keert geen geld, maar een vast pakket aan producten en diensten uit. Wilt u iets anders dan in het pakket is opgenomen, dan betaalt u bij. U kunt geen producten of diensten inwisselen. Een voorbeeld: in het pakket zit een volgauto. U wilt die niet, maar u wilt wel extra rouwkaarten. De volgauto vervalt dan zonder korting, maar u betaalt bij voor de extra rouwkaarten. Als u de uitvaart laat uitvoeren bij een andere uitvaartondernemer dan waar de verzekering is afgesloten, wordt een vast bedrag uitgekeerd. Wat voordeliger is voor u kunnen we voor u uitrekenen.

3. Wat is een kapitaalverzekering?

Een kapitaal uitvaartverzekering keert geld uit. Wanneer de uitvaart duurder is dan de verzekeringsmaatschappij uitkeert, dan betaalt u bij. Is de uitvaart goedkoper, dan ontvangt u een bedrag retour.

4. Aan wie wordt de uitvaartverzekering uitgekeerd?

Soms is er een begunstigde genoemd in de polis, aan diegene wordt dan ook uitgekeerd. Vaak wordt er uitgekeerd aan de opdrachtgever. U kunt de polissen ook door Onyx laten innen. U tekent dan een zogenaamde akte van cessie, daarmee draagt u de polis over. Wij innen deze voor u en verrekenen de kosten van de uitvaart met de polis. Meestal vraagt de verzekeringsmaatschappij naast de akte van overlijden en de akte van cessie ook een kopie van het ID van de opdrachtgever.

5. Is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten?

Dat is een moeilijke vraag voor ons om te beantwoorden. Wij zijn geen intermediair voor verzekeringen en mogen u dus niet adviseren. Onze ervaring is wel dat je in principe kunt u sparen voor een uitvaart. En, iemand verdient aan een uitvaartverzekering, anders zouden ze niet bestaan. Wie op jonge leeftijd een verzekering afsluit betaalt uiteindelijk vaak meer aan premie dan de uitvaart kost. Aan de andere kant heeft u geen invloed op hoe het leven loopt. Als u uw baan kwijt raakt en geen spaarpotje meer heeft, was het hebben van een uitvaartverzekering wellicht handig. Zouden wij zelf een uitvaartverzekering willen afsluiten, dan zouden wij een kapitaalverzekering afsluiten.

6. Volgens mij had mijn vader/moeder een uitvaartverzekering, maar ik kan deze niet vinden…

We kunnen voor u proberen te achterhalen of er een verzekering is, en zo ja: waar en hoeveel deze oplevert. Lukt ons dat niet, dan kunt u zelf altijd na de uitvaart met de akte van overlijden een zoekvraag indienen. Ga daartoe naar de zoekservice levensverzekeringen.  Mocht er toch een verzekering zijn, dan zal deze boven water komen en alsnog worden uitgekeerd.

7. Is mijn kind meeverzekerd op mijn uitvaartverzekering?

Bij sommige uitvaartverzekeringen is uw kind tot een paar maanden na de geboorte meeverzekerd. U kunt dit navragen bij uw verzekeraar.