Ja, er zijn beperkingen bij een uitvaart tijdens Coronatijd. En ja, dat is naar. Want wat je het liefst wil is al je familie en dierbare vrienden om je heen hebben. Een knuffel. Een arm om je heen. Een volle aula. En na afloop herinneringen ophalen. Toasten op het leven. Getroost worden. Laten wij als uitvaartondernemer in Amsterdam nu eens niet kijken naar wat er allemaal níet kan op dit moment, maar naar wat er wél kan. Met creativiteit organiseren we een liefdevolle en dierbare uitvaart in Amsterdam.

Helpen met de laatste verzorging

‘Mijn man is overleden aan Corona. Ik wil hem zo graag helpen aankleden, maar dat mag zeker niet?’ Jawel, dat kan wel degelijk. Bij Onyx hebben we wel een paar voorwaarden. U mag natuurlijk zelf geen verschijnselen van Corona vertonen. Daarnaast zal onze uitvaartverzorger niet samen met u verzorgen. Dat betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat wij de mond en ogen sluiten. Vervolgens geven we u aanwijzingen hoe u uw dierbare kunt verzorgen en aankleden. Onze uitvaartverzorger gaat dan de ruimte uit, maar is beschikbaar voor vragen. Of om het over te nemen als dat nodig is. In dat geval gaat u weer even de ruimte uit. Natuurlijk is er daarna de gelegenheid om in alle rust bij uw dierbare te zijn.

De natuur naar binnen halen

‘Zij was een buitenmens, altijd in de duinen. Alle foto’s zijn ook van de natuur. We willen mama graag vanuit de aula naar buiten brengen en daar afscheid nemen. En dan naar de koffiekamer.’ Door het aantal bewegingen van mensen was dat helaas niet mogelijk. Ook voor een afscheid buiten werd geen vergunning verleend. We stelden voor om de natuur dan naar binnen te halen. Door te kiezen voor een natuurlijke kist die bekleed is met mos en de potplanten uit de tuin om haar heen te plaatsen creëerden we toch een sfeer die bij de overledene paste.

Alle vrienden bij de uitvaart betrekken

Het aantal mensen dat bijeen mag komen bij een uitvaart verschilt op dit moment per periode, maar hangt in ieder geval samen met de grootte van de ruimte. Een uitvaart hoeft niet per se in een aula van een crematorium of begraafplaats te worden gehouden. We kunnen dan ook kijken naar een ruimte waar méér mensen bij elkaar kunnen komen. Dat is alleen niet altijd verstandig. Daarom bedenken we samen met u ook alternatieven. Bijvoorbeeld door alle genodigden een kaart toe te sturen waarop zij een wens kunnen zetten. Al die kaarten zetten we tijdens de uitvaart om de overledene heen. Of we vragen iedereen een foto van zichzelf op te sturen. Die foto’s printen we en zetten we op de lege stoelen. Nog een mogelijkheid is om vrienden te vragen een dierbare herinnering in te spreken. We kunnen al die herinneringen net als muziek afspelen tijdens het afscheid. En natuurlijk kunnen we ervoor zorgen dat alle vrienden en familie via een livestream mee kunnen kijken naar de uitvaart.

Erehaag

We kunnen met de rouwauto nog één keer langs huis rijden. Alle buren kunnen dan in hun tuin, of bij hun voordeur staan en zo met een lange erehaag afscheid nemen. We kunnen uw dierbare ook opbaren in de tuin, waarna vrienden en familie met de auto langs kunnen rijden. Zij kunnen zo afscheid nemen én vanuit de auto even met u praten.

Dit zijn een aantal voorbeelden van hoe een uitvaart in Corona tijd in Amsterdam toch persoonlijk, dierbaar en toegankelijk gemaakt kan worden tijdens Corona. U kunt ons altijd bellen om vast eens van gedachten te wisselen. Onze uitvaartondernemer in Amsterdam komt dan, mits dat Coronaproof kan, bij u langs. En anders overleggen we telefonisch, of via zoom, facetime of Teams.