Uitvaartoffertes vergelijken, hoe doe je dat?
Steeds meer mensen vragen uitvaartoffertes op bij verschillende uitvaartondernemers. Dat is slim, want de kosten voor een uitvaart kunnen voor dezelfde diensten nogal uiteenlopen. Overigens is een ‘klik’ met een uitvaartondernemer ook fijn. Daarom komen wij, van Onyx Uitvaart, indien gewenst, vrijblijvend kennismaken.
Het woord ‘transparant’ viert hoogtijdagen in de uitvaartbranche. Daarmee wordt vaak bedoeld dat er een aannamebedrag voor de eigen diensten wordt berekend en de inkoopprijs van de in te kopen producten en diensten. Maar de inkoopprijs van de een is natuurlijk niet de inkoopprijs van de ander.
Bovendien werkt elke ondernemer anders: De ene geeft één totaalprijs. De volgende werkt met een aannamebedrag voor de eigen uren waar de producten/diensten bij komen. En de daaropvolgende heeft een aannamebedrag waar niet alleen uren, maar ook een aantal diensten in zijn opgenomen. Verder verschillen ook nog eens alle omschrijvingen van de diensten. En is het woord budget onder de streep niet altijd budget.
Dus hoe kun je uitvaartoffertes vergelijken, hoe zorg je dat je geen appels met peren vergelijkt?
Het handigst is het om ervoor te zorgen dat uw aanvraag niet op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. Zo hoeft u daarna alleen maar naar het totaalbedrag te kijken. Dus: specifieer uw wensen. Nu is dat als leek niet altijd even makkelijk. Daarom hier een aantal tips en tricks.
Algemeen
Geef aan dat u alle onderdelen die u heeft benoemd letterlijk terug wilt zien in de offerte. Dat lijkt een open deur. Toch is het verstandig dit aan te geven om te voorkomen dat er alsnog onduidelijkheid kan zijn over een omschrijving.
Aannamebedrag
Laat de uitvaartondernemer in het aannamebedrag de kosten omschrijven voor: uren gemoeid met het regelen van alle formaliteiten met betrekking tot de uitvaart en het begeleiden van de familie, het doen van aangifte van overlijden, de akte van overlijden.
Verzorging
Geef aan of u wilt dat de uitvaartverzorger de verzorging van uw dierbare doet, of dat u mee wilt helpen. (Weetje: U denkt, ik help mee, dus dat scheelt in de kosten. Maar vaak betaalt u voor het meehelpen, omdat de ruimte langer gehuurd moet worden, of er meer tijd met de verzorging gemoeid is.)
Opbaring
Geef aan wat de bedoeling is, want de kosten van de opbaarmogelijkheden verschillen nogal:
- Mortuarium (ook wel dienstencentrum genoemd). Een mortuarium bevindt zich meestal op een goedkopere locatie. Daarmee is opbaring hier een goedkope oplossing wanneer u tussen overlijden en uitvaart de overledene niet meer wilt bezoeken.
- Uitvaartcentrum. Hier kunt u op afspraak naar de overledene toe om afscheid te nemen en eventueel ook een condoleanceavond organiseren. Dit is een duurdere oplossing dan het mortuarium. Een uitvaartcentrum bevindt zich vaak op een A-locatie.
- 24-uurs kamer. Dit zijn ruimtes die u de gehele periode tussen overlijden en uitvaart tot uw beschikking hebt. U krijgt de sleutel en kunt 24 uur per dag naar uw dierbare toe. Dit is meestal de duurste manier van opbaren.
- Thuis. U kunt kiezen of er op bed of in de kist wordt opgebaard. Geef ook aan of u wilt dat er controle plaatsvindt van de thuisopbaring. Het kost immers geld als er (elke dag) iemand langskomt om te kijken of de koeling nog werkt en hoe de conditie van de overledene is!
Kist of wade
Geef ook hier een omschrijving. Ook als u nog niet weet wat u uiteindelijk wilt is het handig om nu dezelfde voorbeelden met elkaar te vergelijken.
- Kist: Omschrijf het bijvoorbeeld als volgt: een eenvoudige spaanplaten kist met eikenprintfolie en satijnen bekleding. Of: een eikenhouten kist met touwhandgrepen en katoenen bekleding.
- Wade: Bijvoorbeeld een dunne wade van linnen met een eenvoudige spaanplaten opbaarplank. Of: een dikke canvaswade van flanel met een opbaarplank van wilgentenen.
Drukwerk
Vraag naar een calculatie voor
- Kaarten, enveloppen, portikosten en verzendsets (voor de prioritering van de bezorging door PostNL)
- Een luxe kaart. U kunt ook om een eenvoudige kaart vragen, als u maar overal hetzelfde vraagt. Met een luxe kaart wordt bedoeld een kaart waar u zelf het ontwerp van kunt bepalen, waar u desgewenst één of meerdere foto’s op kunt laten plaatsen. Een eenvoudige kaart is een kaart met vaak alleen tekst.
- Geef aan hoeveel kaarten u nodig heeft. Weet u dat nog niet? Pak dan een standaard aantal van 50 kaarten.
Advertenties
Het is voor uitvaartondernemers heel moeilijk om een exact bedrag aan te geven voor een advertentie, omdat de prijs per krant verschilt en bovendien de grootte van de advertentie een rol speelt. Vraag daarom om de prijs per mm per kolom en naar eventuele bijkomende kosten.
Informatie voor als u vervolgens zelf wilt berekenen wat de kosten ongeveer worden: Een advertentie is overigens altijd minimaal 2 kolommen breed en zelden kleiner dan 80 mm lang.
Vervoer
Geef aan dat u al het vervoer opgenomen wilt zien in de offerte:
- Overbrengen van plaats overlijden naar de plek waar verzorgd wordt.
- En, als daar niet wordt opgebaard, dan de overbrenging naar de plaats van opbaring.
- Als er een thuisopbaring is: vraag naar de kosten van een extra rit, mocht de thuisopbaring om welke reden dan ook moeten worden afgebroken.
- Voor wat betreft het vervoer op de dag van de uitvaart: Specificeer of u een zwarte, grijze of andere kleur rouwauto wilt hebben of dat de kleur niet uitmaakt. Of dat een rouwauto niet noodzakelijk is, maar er ook in een overbrengauto (een bestelbusje dat meestal ook gebruikt wordt voor de eerste overbrenging) mag worden overgebracht.
- Geef aan of u een volgauto wilt hebben, welke kleur deze moet hebben en voor hoeveel personen deze geschikt moet zijn.
Kosten begraafplaats/crematorium
- Geef aan voor welke begraafplaats of welk crematorium u een offerte wenst. Maak, óók als u nog geen definitieve keuze hebt gemaakt, tóch een keuze omdat de prijzen per begraafplaats/crematorium verschillen en u anders niet kunt zien of er verschillen in de prijzen zitten die de ondernemers doorberekenen. Als u niet naar een crematorium of begraafplaats wilt, geef dan aan welke locatie u in gedachten heeft. Of vraag de uitvaartondernemer met een aantal voorstellen en prijzen te komen.
- Geef aan hoeveel tijd in de aula u wenst (ook als u dit nog niet weet, geeft u wel een standaard tijd aan, anders vergelijkt u straks de kosten van 30 minuten met die van 45 of 60 zonder dat u zich daarvan bewust bent)
- Geef aan hoeveel tijd in de koffiekamer u wenst
- Specificeer de catering: bijvoorbeeld 100 koppen koffie en 50 plakken cake. Of 50 glazen wijn, 50 glazen fris en 100 bitterballen.
Onvoorzien/opties
Vraag of onder de offerte de volgende bedragen als optie kunnen worden meegenomen:
- Verwijderen ICD/pacemaker
- Aangifte van overlijden na schouw door GGD-arts
- Condoleanceregister
- Kosten verlenging aula per 15 minuten
- Kosten verlenging koffiekamer per 15 minuten
- Incasseren van de uitvaartpolissen
- Rouwbezoek op opbaarlocatie per 30 min
Tot slot
- U bent altijd vrij in de keuze voor een uitvaartondernemer. Oók als u een uitvaartpolis heeft. U hoeft dus niet het telefoonnummer op de polis te bellen.
- Wat nooit in de offerte zal zijn opgenomen zijn de mogelijke kosten voor een ziekenhuis/verpleeghuismortuarium. Bel zodra een arts het overlijden heeft vastgesteld een uitvaartondernemer. Zo kunt u kosten voor een mortuarium soms voorkomen of in ieder geval beperken.