Je moet binnenkort een uitvaart regelen. Of wilt geldt opzij gaan zetten voor later, voor je eigen uitvaart. Maar waar moet je nu eigenlijk rekening mee houden? Met welke kosten krijg je te maken? Bij Onyx Uitvaartverzorging Amsterdam kun je altijd gratis en vrijblijvend een oriënterend gesprek aanvragen. Dan kijken we naar wat je wensen zijn, wat de mogelijkheden zijn en wat de kosten zijn die daarbij horen. 

Een gemiddelde uitvaart kost tussen de € 5.000 en € 7.000. Daarin is begrepen 

  • het overbrengen van de overledene naar de plaats van opbaring en rouwauto op de dag van de uitvaart
  • het verzorgen, kleden en in de kist leggen van de overledene
  • een eenvoudige uitvaartkist
  • een thuisopbaring of verblijf in een uitvaartcentrum
  • een of meerdere rouwbezoeken
  • rouwkaarten
  • gebruik aula en koffiekamer van een crematorium of begraafplaats
  • crematie of algemeen graf inclusief onderhoud
  • aangifte van overlijden en akte van overlijden
  • aannametarief van de uitvaartondernemer voor het regelen van de uitvaart

Het gemiddelde bedrag kun je zelf behoorlijk beïnvloeden. Hoe?

1. Offertes vergelijken

De kosten van een uitvaart verschillen per ondernemer. Het is dus slim om te vergelijken. Maar, vergelijk geen appels met peren. Kijk eens bij onze blog uitvaartoffertes vergelijken hoe je dat doet. Op onze site staan diverse voorbeelden van uitvaartkosten

2. Plaats van opbaring

Heb je al afscheid genomen en blijft de kist dicht? Dan kun je kiezen voor een dienstencentrum in plaats van een uitvaartcentrum. Een dienstencentrum is een plek waar een uitvaartondernemer kisten op voorraad heeft staan, waar verzorgd wordt en waar een koeling voor overledenen is. Een dienstencentrum staat vaak aan de rand van een stad, dus niet naast het crematorium of naast de begraafplaats. Van binnen ziet een dienstencentrum er altijd pico bello uit. Er kan ook een rouwbezoek plaatsvinden. Het enige verschil met een uitvaartcentrum is eigenlijk de bereikbaarheid. Vaak kom je er minder goed met openbaar vervoer. Maar de kosten zijn vaak de helft van die van een uitvaartcentrum.

3. Uitvaartkist

Wist je dat je een uitvaartkist zelf kunt maken? Dat kan best schelen in de kosten. Op internet kun je diverse beschrijvingen vinden. Wil je een kist gaan maken, informeer dan wel even bijvoorbeeld bij Onyx Uitvaartverzorging Amsterdam of er bepaalde vereisten zijn bij het crematorium of de begraafplaats waar je heen wilt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

4. Digitale rouwkaart

In plaats van rouwkaarten te verzenden via de post, zou je ook een digitale kaart kunnen maken. Het scheelt je drukwerk en verzendkosten.

5. Alternatieve plaats afscheid of geen afscheid

Je hoeft niet per sé gebruik te maken van de aula en koffiekamer van een crematorium of begraafplaats. Denk ook eens aan je eigen tuin. Of de kantine van de sportvereniging. Of de kroeg waar hij of zij vaak kwam. Ook in het laatste geval bespaar je op die manier vaak kosten. Dat komt doordat je bij een crematie dan bijvoorbeeld kunt kiezen voor het goedkoopste crematorium in de regio. Of voor een tijdstip waarop je er goedkoper terecht kunt. Bij een begrafenis in Amsterdam veranderen de kosten minder. Alleen de kosten voor het gebruik van de aula en koffiekamer vervallen. Maar de kosten voor het graf blijven gelijk.

6. Eigen vervoer

Heb je een grote auto waar de uitvaartkist in past? Of een aanhanger? Of bijvoorbeeld een boerenkar? Dan kun je zelf rijden op de dag van de uitvaart. Bespreek het gewoon als je de uitvaart gaat regelen!

7. Grafkosten

Kies je voor een algemeen graf, dan vallen de kosten van de uitvaart vaak binnen het gemiddelde bedrag. Een algemeen graf is een graf waarin meerdere personen komen te liggen die elkaar niet kennen. Het graf wordt meestal na 10 jaar geruimd. Je voldoet eenmalig de kosten van begraafrecht, grafrecht en onderhoud voor die 10 jaar.

De kosten voor een particulier graf zijn veel hoger dan voor een algemeen graf. Het is een graf waar de rechthebbende (vaak de opdrachtgever van de uitvaart) bepaalt wie er nog meer in het graf komen te liggen. In eerste instantie huur je een graf voor 10 jaar. Daarna kun je verlengen. Je hebt te maken met begraafrecht (eenmalige kosten per overledene die wordt begraven), grafrecht (de huur van het graf per jaar, in eerste instantie 10 jaar verplicht), onderhoud park (de kosten voor het onderhoud van de begraafplaats) en soms kosten voor onderhoud van het graf.

Tegenwoordig heb je ook natuurbegraafplaatsen. In eerste instantie lijken de kosten van natuurbegraven veel hoger dan die van een ‘normaal’ particulier graf. Dat is ook zo als je het particuliere graf na 10 jaar zou laten ruimen. Maar als je het particuliere graf bijvoorbeeld 40 jaar aanhoudt, dan betaal je elke tien jaar opnieuw grafrecht en onderhoud. En dan wordt een natuurbegraafplaats opeens goedkoper.

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Behoefte om de mogelijkheden te verkennen? Wil je een offerte opvragen? 

Bel ons gerust op: 020 290 4914 of vul het contactformulier in.