Het liefst hebben we het er niet over. Of stellen we het zo lang mogelijk uit. Praten over de dood is misschien niet meer een taboe, maar een alledaags keukengesprek is het zeker niet. Toch is het wel verstandig om het er met elkaar over te hebben. Een uitvaart in Amsterdam kost als snel tussen de € 4000 en € 8.000 euro. Wil je een nieuwe bank, dan ga je je oriënteren. Kijken wat je mooi vindt. Proefzitten. Kijken wat het kost. Wikken en wegen. En dan uiteindelijk aanschaffen.

Een overlijden kan onverwacht komen. En je moet dan wél meteen schakelen. Een uitvaartondernemer in Amsterdam bellen, bedenken wat je wilt. En dan maar hopen dat de uitvaartkosten passen bij je wensen. Daarom hier zes manieren om je uitvaartwensen vast te leggen.

1. Wensenboekje

Vrijwel iedere uitvaartondernemer in Amsterdam heeft een wensenboekje voor u. Daarin komen puntsgewijs alle onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor uw uitvaart. In vraagvorm. U kunt uw wensen erin noteren. Vergeet niet aan uw nabestaanden te vertellen waar zij het boekje kunnen vinden. Anders komt het misschien pas na uw uitvaart boven tafel.

Vraag een wensenboekje aan

Wensenboekje Onyx Uitvaartverzorging

2. Voorbespreking

U kunt ook een voorbespreking aanvragen. Bij Onyx doen we dat gratis en vrijblijvend voor een uitvaart in Amsterdam. Vervolgens maken we een begroting, zodat u inzicht hebt in de uitvaartkosten.

Maak een afspraak voor een voorbespreking

3. Levenstestament

In een levenstestament legt u zaken vast voor als u zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Een levenstestament is breder dan alleen wensen voor uw uitvaart. U legt een levenstestament vast bij de notaris.

4. Codicil

Nog een mogelijkheid om uw uitvaartwensen vast te leggen is een codicil. U maakt dit zelf en zet de datum en een handtekening erop. Een codicil is rechtsgeldig. Hoe u een codicil maakt vindt u bij codicil maken. Wilt u uw wensen niet bespreken met uw dierbaren? Vertel ze dan toch wél waar het codicil te vinden is. Zo voorkomt u dat ze dit pas tegenkomen bij het opruimen van uw spullen.

5. Online invullen

Er zijn heel veel mogelijkheden op het web om uw wensen vast te leggen. Online vastleggen werkt net als een wensenboekje. Hier geldt: als niemand weet dat u wat vastgelegd hebt, komen ze er waarschijnlijk nooit of te laat achter.

6. Testament

Als u uw erfenis vastlegt bij de notaris, kunt u daar ook uw uitvaartwensen in meenemen. Een nadeel hiervan kan zijn dat nabestaanden vaak pas na de uitvaart naar de notaris gaan. U moet uw wensen dus wel ook tevoren kenbaar maken aan hen. En wellicht wilt u niet uw hele testament al aan hen laten zien. In dat geval is een van de voorgaande opties misschien handiger.

Heeft u vragen het vastleggen van uw wensen, over een uitvaart in Amsterdam of over uitvaartkosten? Bel dan Onyx Uitvaartondernemer Amsterdam telefoonnummer: 085 016 00 28.