Binnen een maand na de crematie ontvang je als nabestaande een formulier van het crematorium waarop je kunt aangeven wat je met de as van de overledene wilt doen. Je kunt op dat formulier vaak kiezen uit:

  • De as nog een tijdje in het crematorium laten
  • Uitstrooien op het veld van het crematorium
  • As uitstrooien op zee,
  • Ophalen waarbij de as in een asbus zit,
  • Ophalen waarbij de as in een strooikoker zit.

Soms biedt het crematorium ook de mogelijkheid om een kleine hoeveelheid as apart in een potje bij te leveren. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor verwerking in assierraden.

Naast de mogelijkheden die het crematorium biedt, zijn er talloze andere mogelijkheden, zoals verstrooien per heliumballon, verstrooien op rivieren, een boom laten groeien uit de as, as verstrooien in het buitenland, een urn in huis of in de tuin plaatsen, bijzetten in een graf…. Een aantal verschillende mogelijkheden vind je hieronder. Je kunt ook een combinatie maken van mogelijkheden. Er is nergens bepaald dat de as bij elkaar moet blijven.

urn

Urnen

Als je de as wilt overzetten in een urn, wil je er natuurlijk eerst een uitkiezen. Er zijn talloze webshops. Google gewoon eens op urn, of urn kopen. De kosten van urnen lopen uiteen van ongeveer 175 euro tot 1000 euro of meer voor op maat gemaakte urnen. Het is overigens niet verplicht om as in een urn te bewaren. Dus heb je zelf een mooie doos of afsluitbare vaas of pot, of zie je er een bij bijvoorbeeld de wereldwinkel, dan is dat uiteraard ook een optie. Er zijn ook vele kunstenaars die urnen maken.

Een speciale urn voor buiten is de waterurn. Het is een bronzen bol die het regenwater doorlaat. Het regenwater komt in contact met de as en door een speciaal systeem wordt de as heel geleidelijk met het water afgevoerd en opgenomen door het grondwater. Het duurt gemiddeld 10 jaar voordat de as volledig is afgegeven aan de aarde.

Een speciale urn voor in het water is de zouturn. Deze bestaat uit zoutkristallen die langzaam oplossen, waardoor de as niet in één keer, maar geleidelijk aan het water wordt toevertrouwd.

Verstrooien op het strooiveld van begraafplaats

Veel begraafplaatsen hebben een veld waar as van overledenen wordt verstrooid. Zo is er toch een gedenkplek. Spreekt dat aan, ga dan eens op verschillende begraafplaatsen kijken hoe het strooiveld er daar uitziet en vraag de kosten bij de begraafplaats op.
As uitstrooien kan ook in een herinnerings-/herdenkingsbos. Hier bestaat de mogelijkheid om de as uit te strooien en als tastbare herinnering een boom te planten. Bijv. Herinneringsbos op Landgoed Hees, bij Soest of Herdenkingsbos in de Haarlemmermeer bij Vijfhuizen

Verstrooien op zee of op binnenwateren

De as van een overledene kan worden verstrooid op de Noordzee. Vanaf een schip, of vanuit een vliegtuig. Als je wilt kun je bij de verstrooiing (per schip) aanwezig zijn. Kosten van verstrooiing: vanaf ongeveer 80 euro. Je kunt het verstrooien van de as vaak regelen via het crematorium, maar ook zelf een organisatie uitzoeken.
Bijvoorbeeld via www.asverstrooiingnoordzee.nl of www.asverstrooiing.nl of www.meanderships.nl/asverstrooiingsvaarten (verstrooiing op Markermeer en IJsselmeer).

Verstrooien per heliumballon

Een unieke mogelijkheid om de as van een overledene te verstrooien op 25 kilometer hoogte in de atmosfeer met een ballon van maar liefst 2 meter doorsnede. Door het loslaten van de ballon geef je een dierbare letterlijk de vrijheid in de atmosfeer. Locaties zijn bijvoorbeeld het strand, een open plek in het bos, natuurwater, vanuit een park, vanaf de middenstip van een sportveld…
Kosten: ongeveer 650 euro (excl reiskosten naar de locatie).

Verstrooien per vuurpijl

Vuurpijlen kun je laten afsteken vanaf kustlocaties in de richting van de zee. Voor een volledige verstrooiing van de as zijn ongeveer 10 vuurpijlen nodig. Uiteraard worden de pijlen afgestoken door een vuurwerkdeskundige en vanaf een professionele installatie. Door de voorbereiding is het afsteken van de vuurpijlen wel kostbaar: ongeveer 2795 euro inclusief een fotoreportage.

Verstrooien tijdens een wandeling

Nog een mooie manier om de as te verstrooien is om dat tijdens een wandeling te doen. Bijvoorbeeld in een gebied waar de overledene graag kwam. Er zijn speciale wandelstokken verkrijgbaar waar onderin gaatjes zitten waarmee er bij elke stap een beetje as wordt losgelaten. Kijk eens op de site van Tolad.  

As verstrooien in het buitenland

Als je de as (of een deel daarvan) mee wilt nemen naar het buitenland kan dat zonder meer. Je hebt geen officiële documenten nodig om door de douane te komen. Wel is het handig om aan het crematorium een Engelstalige verklaring van crematie op te vragen en deze mee te nemen. Wat de voorwaarden zijn voor verstrooiing in het land van jouw keuze kun je het best bij de ambassade opvragen.

assierraad

Assierraad

Het is mogelijk om een beetje as te verwerken in een sieraad. Assieraden zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer 50 euro. Er zijn veel webshops, dus google gewoon eens op assierraad.

Het is ook mogelijk om een diamant te laten persen van de as. De herinneringsdiamant is een gecertificeerde diamant die is vervaardigd uit de crematie as of haarlok van een overledene. De herinneringsdiamant is een echte diamant en bezit exact dezelfde fysieke eigenschappen als een diamant die wordt gevonden in de natuur. Dezelfde hardheid, dezelfde schittering, dezelfde verwerkingsmogelijkheden. Kosten: vanaf ongeveer 875 euro.

“Heeft u vragen het vastleggen van uw uitvaartwensen, over een uitvaart in Amsterdam of over uitvaartkosten? Bel dan Onyx Uitvaartverzorging Amsterdam telefoonnummer: 020 290 4916.”