Bloemen bij de uitvaart. Als blijk van liefde aan degene die overleden is. Als blijk van troost aan de nabestaanden. Als uiting van het laatste wat je voor iemand kon doen. Een bloemenzee is prachtig. Maar ook de eenvoud van een paar bijeen gebonden rozen op de kist is prachtig.

Soms geeft de familie op de rouwkaart aan dat zij liever geen bloemen wensen. Of vragen zij om één enkele bloem mee te nemen. Al die enkele bloemen vormen dan mooie boeketten die in vazen rondom de kist staan. Meestal adviseert de uitvaartbegeleider om op de kaart al te vragen om een onverpakte bloem mee te nemen. Het moet er immers toch meteen af.

Als Onyx Uitvaartverzorging de uitvaart bespreekt stellen we altijd al de vraag: Wat willen jullie na afloop met de bloemen doen?

rouwboeket

Bloemen rond het graf

Bij een begrafenis in Amsterdam is het duidelijk: de bloemen leggen we eerst rond het graf. En nadat het graf gesloten is, worden ze er netjes bovenop gelegd.

Bloemen tijdens een crematie

Bij een crematie is dat anders. Er zijn dan verschillende mogelijkheden. Net als bij een begrafenis in Amsterdam kun je de bloemen achterlaten bij het crematorium. Ze komen dan op een speciale plek te leggen. Zo heeft Zorgvlied een monument voor de moeders, een vadermonument, maar ook de algemene nis waar de as van de overledene in de maand na de uitvaart staat is een plek waar de bloemen kunnen komen te liggen. Veel andere crematoria hebben een strooiveld. Daar liggen alle bloemen van de overledenen van de afgelopen week.

Bloemen mee herinnering

Een andere mogelijkheid is om (een deel van) de bloemen mee naar huis te nemen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld in de tuin liggen. Wil je geen hele bloemstukken mee naar huis, maar wel een herinnering hebben? Wij kunnen altijd een toefje uit de bloemstukken maken. En dat kan natuurlijk ook bij een begrafenis, als de meeste bloemen op het graf blijven liggen.

Als wij de uitvaartverzorging doen hebben we ook folders bij ons van mogelijkheden om een blijvende herinnering te maken van de bloemen. Zo kun je bijvoorbeeld herinneringspapier laten maken. Bloemen uit de bloemstukken worden verwerkt in papier. Dat papier kun je bijvoorbeeld meesturen met een bedankje aan ieder die je gesteund heeft. Ook mooi is het om één of enkele bloemen in hars te laten gieten. Voor alles opties en mogelijkheden, bekijk onze inspiratie-pagina.