Wat een verdriet. Een kindje wordt te vroeg geboren. De ouders moeten op dat moment afscheid nemen terwijl zij hun kindje eigenlijk nog niet eens kennen. Als een sterrenkindje ouder was dan 24 weken zwangerschap, moet je ook een uitvaart regelen. Voor 24 weken zwangerschap mag het, maar moet het niet. Hetzelfde geldt voor het doen van aangifte van geboorte en overlijden.

Sterrenkindjes

Het kindje leren kennen en afscheid nemen tegelijk. Dat doe je door hem of haar te zien. Sterrenkindjes hebben echter een heel dun huidje. Leg je het kindje in een kistje, bakje of dekentje, dan verkleurt de huid en wordt deze donker. Bij toeval heeft een aantal jaar geleden iemand ontdekt dat als je het kindje in water legt, de kleur van het huidje lichter wordt. Dat gebeurt ook als het kindje al donker verkleurd was toen het werd geboren. Het is wonderschoon om te zien: een heel klein minimensje met alles erop en eraan. Zwevend in het water zoals het in de baarmoeder zou doen. Wij krijgen er iedere keer weer een brok van onze keel. Zo mooi. Zo gaaf. Zo klein. Zo verdrietig. En we kunnen ons voorstellen dat het zoveel meerwaarde heeft voor de ouders om op die manier afscheid te kunnen nemen.

wateropbaring

Waarom een wateropbaring?

Als Onyx Uitvaartverzorging Amsterdam de uitvaart gaat regelen, zullen we dan ook direct een wateropbaring voorstellen. Zo kan het kindje heel makkelijk thuis blijven tot de uitvaart. Je houdt het water koel door het in de koelkast te zetten. Of er ijsblokjes in te stoppen.

Met de watermethode kun je het kindje makkelijk bewonderen en je kunt mooie foto’s maken. Je kunt je kindje bovendien aanraken met een veel minder grote kans om het te beschadigen.

Voor de uitvaart geven wij de keuze uit heel veel mooie, zachte mandjes of kistjes. Kijken we samen met ouders wat zij zouden willen: wel of niet een afscheid voor familie en vrienden, begraven of cremeren, wel of niet een geboorte- annex overlijdenskaartje… We bespreken alles stap voor stap. Op het moment dat dat het best schikt voor paps en mams. Want we snappen als geen ander dat zij in een erg verwarrende periode zitten. En totaal niet hebben nagedacht over de dingen waar zij nu over moet besluiten.

Wil je foto’s van een wateropbaring zien? Kijk dan eens op de site van watermethode.