Als iemand net is overleden, stelt een uitvaartverzorger vaak de vraag: waar wilt u dat hij/zij wordt opgebaard? Om daar een goed antwoord op te geven, moet je wel weten wat de mogelijkheden zijn. In dit artikel leggen we de verschillende opties uit. Als u weet wat er kan en wat u wilt, kunt u mogelijk besparen op de uitvaart kosten.

Ziekenhuismortuarium

Als iemand in het ziekenhuis overlijdt, verblijft diegene tijdelijk in het ziekenhuismortuarium. De eerste drie uur na overlijden worden daarvoor geen kosten berekend. Daarna worden er wel kosten in rekening gebracht. Het is vrijwel niet te voorkomen dat er één dag in rekening wordt gebracht. Wel is het raadzaam om redelijk snel te schakelen met een uitvaartverzorger. De kosten van een ziekenhuismortuarium zijn namelijk in verhouding tot andere mortuaria vrij hoog.

Geen opbaring

‘Ik wil helemaal geen opbaring’, horen we vaak. Er wordt dan bedoeld dat er geen afscheid voorafgaand aan de uitvaart wordt genomen. In dat geval kunt u besparen op de uitvaartkosten door de overledene niet in een uitvaartcentrum te laten opbaren, maar in de gekoelde ruimte van het dienstencentrum. Een dienstencentrum ligt vaak aan de rand van een stad. Het is een locatie waar uitvaartkisten op voorraad staan, de rouwauto’s binnen staan. Er is een verzorgingsruimte en vaak ook een mooie rouwkamer. Omdat de locatie aan de rand van de stad ligt, is het een goedkopere locatie.

Uitvaartcentrum

Een uitvaartcentrum ligt vaak naast een crematorium of begraafplaats. Meestal is het een plek die goed bereikbaar is met openbaar vervoer. Dat maakt de locatie niet alleen geschikt voor rouwbezoeken, maar ook voor een condoleanceavond. Opbaren in een uitvaartcentrum is een dure vorm van verblijf tussen overlijden en uitvaart. Besparen op de crematie- of begrafeniskosten kan maar beperkt. Bijvoorbeeld wanneer iemand thuis overlijdt, er daar verzorgd en gekleed kan worden en we aansluitend direct naar het uitvaartcentrum kunnen. In dat geval is er één keer transport minder.

Thuis opbaren

Thuis opbaren kan op bed of in de uitvaartkist. We zorgen voor een koeling. Of u kiest voor thanatopraxie. Dat is een lichte balseming, waardoor er geen koeling benodigd is. Helaas kan er niet altijd thuis opgebaard worden. Bijvoorbeeld als er veel trappen zijn. Of draaiingen die we in huis niet kunnen maken. We overleggen altijd met u wat de mogelijkheden zijn.

24-Uurs kamer of afscheidshuis

Had u het liefst thuis op willen baren maar kan dat niet? Dan is een 24-uurs kamer of afscheidshuis wellicht iets voor u. In beide gevallen krijgt u een sleutel van de kamer waar uw dierbare ligt opgebaard. U kunt dus op ieder moment bij hem of haar zijn. Zonder dat u een afspraak hoeft te maken. Zonder dat er een tijdslimiet aan zit. Een 24-uurs kamer is vaak verbonden aan een uitvaartcentrum. Een afscheidshuis is een aparte locatie, die huiselijk is ingericht.

uitvaart kosten

Uitvaart kosten & Checklist

In onze checklist uitvaart vindt u veel meer tips waarmee u zich kunt voorbereiden op een uitvaart. Hoe beter u voorbereid bent, hoe beter u weloverwogen besluiten kunt nemen op het moment dat het nodig is. Daarmee kunt u de crematie- of begrafeniskosten mogelijk makkelijker in de hand houden.